Ga voor veiligheid op de werkvloer

5 tips voor veiligheid op de werkvloer

Mijn zoon kwam thuis van een zoveelste Europese reis en belde vanaf het vliegveld om te vertellen dat hij er aan kwam. ‘Zorg voor iets om in de fik te steken pa, ik heb whisky bij me’. Whisky drinken en fikkie stoken met mijn zoon is zo ongeveer het leukste dat ik kan bedenken. Dus, de handcirkelzaag uit de schuur, een paar pallets opgehaald bij de bouwmarkt en zagen! Ik was halverwege toen de poort openging en mijn zoon binnenliep. ‘Hé ouwe, dat ziet er stoer uit. Mag ik ook even?’ Ik keek naar mijn cirkelzaag en twijfelde. Zijn hele leven had vol gezeten met veiligheid. Ik leerde hem duiken, fikkie stoken, speedboot varen, kortom alles waar enig risico aan hing. Maar altijd met een veiligheidsinstructie. Hij werd er wel eens gek van, vertelde hij later. Ik overhandigde hem mijn cirkelzaag en zei: ‘Succes!’

 

Het gevaar van negeren

Het duurde precies twee zaagsneden. Er kwam een grote vonk uit de machine en in het hele huis viel de stroom uit. Hij had het snoer doorgezaagd. Voor mij was het een eyeopener. Geef veiligheidsinstructie en je bent een zeikerd. Doe het niet en je zaagt zo maar een kabel door. Dit is een voorbeeld dat gelukkig afliep met een sisser. Of beter gezegd een kapotte kabel. Maar het laat maar weer zien dat gevaar in een klein hoekje zit. En dat is op de werkvloer niet anders.

 

Zó creëer je veiligheid op de werkvloer

‘Heel leuk die voorbeelden. Maar hoe zorg ik nou voor veiligheid bij mij op de werkvloer?’ Nou, dat vertel ik je in deze vijf tips.

 

1. Wees je bewust van de omgeving

Weet welke gevaren er op de loer liggen. Gebruik je grote machines of gevaarlijke stoffen? Dan is het belangrijk dat je weet welke gevaren dit met zich meebrengt. Maar niet alleen jij moet dit weten, iedereen op de werkvloer. Zorg voor pictogrammen en de juiste instructies.

 

 

2. Gebruik hulpmiddelen waarvoor ze bedoeld zijn

Als je bijvoorbeeld grote machines gebruikt, is het belangrijk dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Met machines kunnen ongevallen gebeuren. De gevolgen daarvan zijn vaak groot, soms zelfs met (blijvend) letsel. Machineveiligheid is daarom een belangrijk onderwerp. Neem maatregelen om ongevallen te voorkomen. Zorg ervoor dat de medewerker die aan de machine werkt, goed geïnstrueerd is. Zo zorg je ervoor dat je het op de goede manier gebruikt. En gebruik gereedschap en andere hulpmiddelen waarvoor ze bedoeld zijn.

 

3. Draag de juiste beschermingsmiddelen

Het is belangrijk dat je medewerkers de juiste beschermingsmiddelen dragen. Denk bijvoorbeeld aan oordopjes en oorbeschermers, helmen, handschoenen, veiligheidsschoenen of maskers.

 

4. Weet wat je moet doen

Voorkom en beperk ongevallen door juist te handelen. Zorg ervoor dat iedereen de veiligheidsprocedures kent. En ze ook daadwerkelijk naleeft. Je kunt je medewerkers een handje helpen met checklists, afbeeldingen of stroomschema’s.

 

5. Geef het goede voorbeeld

Dit is denk ik wel de belangrijkste tip. Want je kunt nog zo veel veiligheidsinstructies en -trainingen geven, maar als je de veiligheidsregels zelf niet naleeft, kun je dat ook niet van je medewerkers verwachten. Dus, geef zelf het goede voorbeeld.

 

Wil jij je medewerkers beschermen?

Herken je het dilemma en wil je er eens over van gedachten wisselen? Met herkenbare voorbeelden en eenvoudige aanpassingen worden je medewerkers risicobewust. Laten we eerlijk zijn, je wilt je medewerkers beschermen tegen alle risico’s op de werkvloer. Dat zit in je. Je plaatste tenslotte ook een traphekje toen je kind begon te lopen. Toch? Wees nou eerlijk, ben je dan een zeikerd?

 

Wil jij een keer sparren over veiligheid met onze KAMbulancebroeder Theo?

Ja, dat wil ik!