Haal samen met Marco de finish

Are You ready? Attention. Go!

De eerste regels bij de start van een drakenbootrace voor een wedstrijd. Een sport met veel spanning, geen rust en vól gas door tot je dampend de finish bereikt. Het is net ondernemen. Dagelijks werk, maar makkelijk is anders. Want bij de start gaat de peddel nét niet op tijd in het water. Ik mis de slag op een fractie van een seconde. Geen nood, ik haal het wel weer bij. Mijn teammaat gaat met me mee in de frequentie en het tempo gaat snel omhoog. Na 20 peddelslagen gaan we terug in een lager tempo. Stug door. Halverwege. Pfff, blijven ademen en door. Na 1 minuut vol gas met een hoge hartslag is de finishlijn in zicht. Het tempo gaat weer omhoog. Laatste stuk. Mijn team gaat mee in de slagfrequentie en de eerste plaats is een feit. Door naar de volgende ronde!

 

Stug doorgaan

Eigenlijk is het met het behalen van certificaten niet anders. Je begint en gaat stug door. Je maakt een foutje en voor je het weet ben je halverwege. En je moet nog een stuk. Interne audits, directieverslag opstellen. Waar is je team? Je zoekt hulp. Je hebt de finish bereikt, het certificaat is binnen. En door. Maar er zijn ook andere zaken die je aandacht vragen. Nu even dit, dan weer dat. Alledaags werk. Oh, is het alweer tijd voor de externe audits? Oeps … De tijd gaat snel. Te snel. Dit moet anders.

 

Wat zijn de risico’s?

Een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) is verplicht voor ieder bedrijf met personeel in dienst. Of dit nu een school, bedrijf of een gemeente is, dat maakt niet uit. Daar wordt geen onderscheid in gemaakt. Een RI&E moet beschrijven wat de risico’s zijn bij het werken. Zijn er risico’s? Dan moeten er passende maatregelen aan gekoppeld zijn.  Van te voren nadenken over risico’s loont. Verstandig dus om dit te inventariseren.

 

Risico’s verminderen

Veel organisaties hebben een RI&E in de la van de manager liggen. Het is er toch, dus wat zeur je nu? Helaas wordt er niet of nauwelijks naar gekeken. Een voorbeeldje: bij vallende voorwerpen wordt zekerheidshalve direct gegrepen naar de veiligheidshelm of bij gevaarlijke stoffen wordt direct een mondkapje opgelegd om te gebruiken. Dan zijn er een aantal essentiële stappen overgeslagen in de zogenaamde arbeidshygiënische strategie.

Deze stelt dat men op een gestructureerde wijze moet kijken naar het voorkomen van vallende voorwerpen of eerst een andere stof toepassen welke niet gevaarlijk is. Als dit niet kan, is afschermen een tweede stap of een afzetting een derde stap. Pas als de voorgaande drie stappen niet afdoende zijn, dan pas kunnen er persoonlijke beschermingsmiddelen zoals helm of een mondkapje worden opgelegd. Je moet dus eerst kijken of er dingen aangepast kunnen worden. Zodat je misschien helemaal geen beschermende middelen meer nodig hebt. De oorzaak wegnemen dus.

 

Even navragen

Een werkgever moet er alles aan doen om te voorkomen dat zijn medewerkers bloot kunnen staan aan gevaarlijke stoffen. Of in gevaarlijke situaties kunnen komen. Een RI&E is hierin een goede eerste stap om uit te voeren. Dat doen we samen met de klant. We doen dan ook veel ‘ANNA’. ANNA staat voor ‘altijd navragen, nooit aannemen’. Een andere veelgehoorde term is ‘NIVEA’ wat staat voor ‘niet invullen voor een ander’. We helpen onze klanten om zelf NIVEA te smeren. Dát is onze kracht. We leren ze hoe ze zaken zelf kunnen aanpakken.

 
 
 

4-O systematiek

Vaak worden we gevraagd voor een interne audit; daar komen verbeterpunten en afwijkingen uit naar voren. Die punten van aandacht worden volgens de 4-O systematiek opgevolgd: oorzaak, omvang, oplossing, operationaliteit. Wanneer er te weinig naar de oorzaak wordt gezocht, komt er een verkeerde oplossing en is de operationaliteit eigenlijk niet correct. Daarmee wordt het brandje wel geblust, maar kan dit zo opnieuw oplaaien. Dan ben je terug bij af. En dat wil je als bedrijf natuurlijk niet.

 

Samen halen we de finish

Onze KAMbassadeur Marco kan alles op het gebied van veilig werken met gevaarlijke stoffen. Maar vooral…….op het gebied van asbest en sloop! Dus, niet in zak en as zitten. Marco helpt je. Hij gaat samen met jou als team verder naar de volgende race. We blijven je slag verbeteren en dan komt het ritme vanzelf. Voor je het weet heb je die race ook weer achter de rug.

 

 

Wil jij een keer sparren met Marco?

Ja, dat wil ik!