Meten met Edith

4 metingen die jouw werkplek veiliger maken

Meten is weten! Het is een beetje een uitgemolken kreet, maar het is wel echt zo. Als arbeidshygiënist meet ik van alles voor jou. Van geluid tot klimaat en van stof tot gevaarlijke stoffen. Maar wat meet ik dan precies en wat kan jij ermee? Daar vertel ik je graag meer over! Lees je mee?

 

1. Geluidsmetingen

Ken je die piep die hoort als je in bed ligt na een geweldig feest, concert of avondje in de kroeg? Dat is een (tijdelijke) gehoorschade. Maar dat kun je ook tijdens het werk oplopen. Door het geluid op de werkplek te meten, weet je of het geluid schadelijk is voor je medewerkers. Als dit zo is, kun je maatregelen treffen om je medewerkers te beschermen tegen die schadelijke geluiden. Ik meet het geluid wanneer een medewerker bezig is met zijn werkzaamheden. Zo meet ik precies hoe hard het geluid is dat een medewerker hoort.

En stel dat je medewerkers worden blootgesteld aan schadelijke geluiden, wat kun je dan doen? Want je wilt natuurlijk zo goed mogelijk voor ze zorgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Andere machines aanschaffen die minder geluid produceren;
  • Machines omkasten zodat het geluid niet bij de medewerkers komt;
  • Medewerkers gehoorbescherming laten dragen.

 

2. Stofmetingen

Heb jij ook wel eens een zakdoek vol zwart-bruine snot? Dat betekent meestal dat je een omgeving met vieze lucht bent geweest. Je neus is een soort filter wat grotere deeltjes stof tegenhoudt. Helaas kunnen kleinere deeltjes er doorheen en in je longen terechtkomen. En daar kunnen ze schade veroorzaken. Door fijnstof te meten op de werkplek, weet jij of je jouw medewerkers (extra) moet beschermen.

Hoe ik dat doe? Een medewerker krijgt de hele dag een meter om die dezelfde hoeveelheid lucht opzuigt als de medewerker inademt. Omdat de lucht door een filter gaat, kun je de stof opvangen en dus wegen hoeveel stof er in de longen van de medewerk komt. Na het wegen reken ik uit hoeveel fijnstof er in de longen van je medewerkers kan komen.

Als de werkplek te veel fijnstof bevat, dan wil je daar ook iets aan doen. Dit zijn de meest voorkomende aanpassingen:

  • Minder stof produceren door werkzaamheden anders uit te voeren;
  • Werkzaamheden ergens anders of op een ander tijdstip uitvoeren;
  • Gebruikmaken van een afzuiging en ventilatie;
  • Medewerkers PBM’s zoals filtermaskers laten dragen.

 

3. Klimaat meten

Iedereen op kantoor kent het: de ene collega heeft het altijd koud en de andere vindt het altijd te warm. Ze zeggen dat het met je leeftijd te maken heeft. Maar dit heeft ook te maken met het klimaat. In grote kantoorgebouwen wordt dit vaak door een klimaatsysteem geregeld. Wanneer het klimaat niet goed geregeld is, kunnen mensen hier last van krijgen. Veelal zijn het algemene klachten zoals hoofdpijn, hoesten en droge ogen.

Om een beeld te krijgen van het klimaat, meet ik de temperatuur, CO2, luchtvochtigheid en de stralingstemperatuur (de warmte die van een verwarming of direct zonlicht af komt). Al deze onderdelen geven een goed beeld van het klimaat in een ruimte. Deze metingen wordt gedaan met een klimaatboom. Deze klimaatboom blijft een hele week staan en meet om de paar minuten, dag en nacht. Na het meten weet je wat de temperatuur is én doet over een dag. En je weet bijvoorbeeld ook of de luchtvochtigheid te laag is. CO2 geeft een indicatie van de ventilatie in de ruimte, deze kan verbeterd worden door bijvoorbeeld ramen open te zetten, planten te plaatsen en filters schoon te maken of te vervangen.

 

4. Meten van gevaarlijke stoffen

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die bijvoorbeeld zo’n soort plaatje op het etiket hebben staan.

Maar ook stoffen die ontstaan tijdens een productieproces, zoals bijvoorbeeld lasrook zijn gevaarlijke stoffen. En die kun je meten.

Eerst moet ik weten om welke stof het gaat. Want elke gevaarlijke stof wordt op een andere manier ‘gevangen’ tijdens een meting. Het is vergelijkbaar met de meting voor stoffen. Een medewerker krijgt de hele dag een meter om die dezelfde hoeveelheid lucht opzuigt als de medewerker inademt. Zo wordt de gevaarlijke stof gevangen. Na de meting bepaal ik met een chemische analyse in een laboratorium hoeveel gevaarlijke stof er aanwezig is.

Zijn er te veel gevaarlijke stoffen aanwezig? Dan kun je de volgende maatregelen treffen:

  • Andere stoffen gebruiken die niet of minder gevaarlijk zijn;
  • Werkzaamheden ergens anders of op een ander tijdstip uitvoeren;
  • Gebruikmaken van een afzuiging en ventilatie;
  • Medewerkers PBM’s zoals maskers, handschoenen of werkkleding laten dragen.

 

Daten en meten?

Wil jij het geluid in jouw werkomgeving laten meten? De (gevaarlijke) stoffen in de productieruimte of het klimaat op kantoor? Bel, mail of app mij. Dan zorg ik ervoor dat iedereen veilig en prettig kan werken.

Meten met Edith