Laat al je missies slagen met Maaike

Waarom zou je HR uitbesteden?


Heb je iemand nodig die HR-advies geeft bij een disfunctionerende medewerker? Of wil je een verzuimdossier eens onder de loep nemen? Dat kan lastig zijn.

Zeker als je zelf niet alle kennis in huis hebt. In zo’n situatie is het uitbesteden van HR-taken heel fijn. Iemand die met je meekijkt en je advies geeft of iemand die het helemaal van je overneemt. Zodat jij je weer kunt focussen op zaken waar je écht blij van wordt. Functieprofielen schrijven of een lastig conflict oplossen? Ook daar help ik je mee. Ik neem alle hindernissen met gemak en ben niet van mijn missie af te krijgen. Ik stop pas als er een goed HR-beleid staat.
 

De voordelen van een HR-adviseur

Ieder bedrijf heeft iemand nodig met HR-kennis. Het is niet zomaar iets wat je erbij doet. Het is een vak apart waar veel (juridische) zaken bij komen kijken. Ik zie vooral veel MKB-bedrijven die HR er ‘even bij doen’. Maar meestal is de juiste kennis niet aanwezig. Dat is zonde.

Maximaal inzetten van je medewerkers

Je medewerkers zijn een van de belangrijkste schakels in je bedrijf, als het niet de belangrijkste zijn. Het is de taak van de HR-functionaris om hen maximaal in te kunnen zetten. En te motiveren natuurlijk. Hier moet deze persoon dan ook genoeg tijd én focus voor hebben. HR-zaken uitbesteden aan iemand met kennis van zaken kan daarom een oplossing zijn als er in jouw organisatie niet voldoende kennis aanwezig is.

Geen vaste kosten
Het fijne aan een externe HR-adviseur is dat diegene niet in loondienst is. Daardoor hoef je bijvoorbeeld het loon niet door te betalen tijdens vakanties. Ideaal toch? Je werkt dan namelijk op projectbasis. Dus eigenlijk zit je nergens aan vast, behalve het project dan.
 

HR geheel, gedeeltelijk of projectmatig uitbesteden?

Als je ervoor hebt gekozen om HR uit te besteden aan een adviseur, dan komt de volgende vraag: in hoeverre besteed je het uit? Daar is geen kant en klaar antwoord op te geven. Dat ligt aan het vraagstuk en de kennis die je zelf al in huis hebt. En de tijd die je ervoor hebt. Stel, je hebt een hele dagtaak aan HR-werkzaamheden. De hele werving en selectie, zorgen voor doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden voor jouw medewerkers, het monitoren van het ziekteverzuim en het administratieve HR-proces verwerken. Dan is het verstandig om het geheel uit te besteden. Maar als je bijvoorbeeld alleen de functieprofielen van je organisatie wilt opstellen, dan kun je dit als project uitbesteden. Je kunt dus alle kanten op. Het ligt aan de vraagstukken en behoefte van je organisatie.
 

De risico’s als HR niet goed op orde is

Het is duidelijk dat het belangrijk is om alle HR-zaken goed op orde te hebben. Maar wat zijn de risico’s als dit niet het geval is?

Ontevreden medewerkers
Als je bijvoorbeeld de personeelsadministratie niet goed bijhoudt, zoals het slecht bijhouden van verlofdagen, kunnen je medewerkers ontevreden worden.

Hoger verzuim
Als je het gedrag van je medewerkers niet goed begrijpt, kan dit ervoor zorgen dat je een hoger verzuim hebt.

Niet op de juiste plek
Doordat je niet genoeg aandacht besteedt aan de capaciteiten en talenten van je medewerkers, kan het zijn dat zij een verkeerde functie hebben. Je medewerkers zitten dan dus niet op de juiste plek in de organisatie.

Wet- en regelgeving niet nastreven
Bij HR komen veel juridische zaken kijken. Bijvoorbeeld de transitievergoeding als iemand ontslagen wordt. Als je hier fouten in maakt, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de organisatie.

Functies niet kunnen vervullen
Als je bijvoorbeeld niet voldoende kennis in huis hebt over werving en selectie, kan het moeilijk zijn om de juiste mensen te vinden voor een functie. Of dat je helemaal geen mensen kunt vinden om functies in te vullen.

Geen gespreksverslagen
Stel, je krijgt een conflict met een personeelslid waarbij je een ontslagzaak wilt aangaan. En je hebt het personeelsdossier niet goed bijgehouden. Dan kan dit grote gevolgen hebben.
 

Kan onze KAMbitieuze Maaike jou helpen?

Maaike ondersteunt jou met al je HR-zaken: ze is vertrouwenspersoon, coacht organisaties om het allerbeste naar boven te halen en weet alles van én over HR.

 

 

Kan jouw HR-afdeling wel wat power gebruiken? Maaike helpt je!

Ja, geef mijn HR-afdeling extra power!